top of page

Hoe kwam onze yoghurt

tot stand?

Een aantal jaren gelden toen bleek dat een van onze dochters een hele lijst met voedingsallergiën had en daarnaast nog een aantal intolleranties zoals ook lactose hebben we in ons huis het roer omgegooid.  In het begin was dit wel een uitdaging ……… Na een zoektocht lukte het ons om zo goed als alles zelf te maken en toveren we van  eerlijke basisproducten super lekker gerechtjes op ons bord. We zeggen hier dikwijls we zijn terug naar vroeger gegaan, naar de oorsprong van voeding, starten met een eerlijk gewonnen basisproduct en zonder teveel bewerkingen dit klaar te maken. 

In heel dat proces van voeding zoals vroeger kwam vooral naar voor dat fermenteren van voeding zeer positieve eigenschappen heeft zowel voor de voeding kwestie bewaartijd maar ook voor de personen die gefermenteerde producten eten.  Met onze koetjes die dagelijks lekkere verse melk geven was de stap snel gezet om zelf yoghurt te maken zoals vroeger met zeer veel tijd en aandacht voor het product.  Een(h)eerlijke yoghurt met lange fermentatietijd boordevol goede eigenschappen!

Yoghurt

Door onze heerlijke dagverse melk te pasteuriseren en mengen met een yoghurtcultuur die we wel tot 20 uur laten fermenteren, geven we de yoghurt de tijd om het grootste gedeelte van de lactose om te zetten in goede melkzuren. 

Deze melkzuren zijn makkelijker te verteren, wat gunstig is voor de darmflora. Na de verzuring wordt de yoghurt geroerd, in potten verpakt en gekoeld.  Zo krijgen we onze enige eigen echte yoghurt van De Laerhoeve, een bron aan calcium & eiwitten!
Het vetgehalte ligt ongeveer tussen de 4,2 en 4,6 procent en het eiwitgehalte rond de 3,5 procent. We standaardiseren onze melk niet waardoor de yoghurt, afhankelijk van het seizoen en de voeding van onze koeien, soms wat kan wisselen in dikte.  Onze yoghurt wordt gemaakt van volle melk met als enige bewerking het pasteuriseren van de melk.

Hangop

Door onze lang gefermenteerde yoghurt op ambachtelijke wijze te laten uitlekken, bekomen we een romig product beter bekend als hangop. Hangop is romig, fris en stevig van structuur. 

Door  de friszure smaak van de hangop is het bijvoorbeeld geschikt om vlees in te marineren, maar je kunt het ook verwerken tot een zoete of hartige sorbet. Of invriezen Als je het in warme componenten wilt gebruiken kun je de hangop het beste binden om schiften te voorkomen of de hangop op het laatst toevoegen. 

Ook voor onze Yoghurt hadden we graag een duurzamere manier van verpakken gezien.  Helaas was glas wegens het zeer moeilijk reinigen bij zuivel en toch zwaarder gewicht transport geen ideale optie, bio afbreekbaar materiaal is met de octrooien die daar nog op zijn, enorm kostelijk, dus werd het toch een gewoon plastic potje.  Maar we doen graag een beroep op eenieder die onze potjes koopt.  Als iedereen  zijn potje netjes bij het juiste afval doet zijn we op de goede weg……. Of je wast ze af en laat de kinderen ze gebruiken om te knutselen voordat je ze bij het juiste afval deponeert…….

Wat maakt onze yoghurt zo speciaal:

We werken met dagverse melk, korte keten

We fermenteren onze yoghurt 20 uur waardoor de yoghurt de tijd krijgt om een groot gedeelte van de lactose om te zetten in goede melkzuren

We gebruiken volle verse boerderijmelk. Dit geeft een volle smeuïge yoghurt met een vetgehalte tussen de 4,2 en 4,6 gram per 100 gram die zeer eiwitrijk is 3,6 gram per 100 gram en weinig suikers bevat 3,2 gram per 100 gram.  

De Hangop is romig en ideaal als dessert  met een vetgehalte van 7,9, eiwitten 6,1 en 2,9 gram suikers per 100 gram

20210331_YoghurtDeLaerhoeve©Fotografils-
bottom of page